Beste ouders (Centrum),

als jullie kinderen nog (oude) boeken hebben rond wetenschap, insecten, planeten, dinosaurussen,…alles wat met “willen weten” te maken heeft, willen we vragen of we deze boeken mogen gebruiken in onze boekentent? De boekentent zal de ganse maand maart op onze speelplaats staan en zo onze kinderen nieuwsgierig maken naar techniek en wetenschap!

Alvast bedankt!

“Wetenschap en techniek, dat is de evolutietheorie. Dat is een colafles die een fleecetrui wordt. Maar dat is eigenlijk pas het laatste. Eerst is er de jonge Charles Darwin die kevers verzamelt. De PMD-zak. Eerst zijn er vragen in de kop. Nieuwsgierig zijn. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka is het feestje dat daarbij hoort.”Geen eureka zonder fantasie

“Wetenschap en techniek, dat is heel veel informatie. Maar het is ook heel veel fantasie. Neem nu een dino. Een stuk poot van een Tyrannosaurus dat ergens begraven ligt, is gewoon een groot bot als je je er geen vragen bij stelt. Wetenschappers willen weten van wie dat bot is. Hoe het daar gekomen is. Hoelang het er al ligt. Met lezen gaat het net zo. Je hebt een boek vol pagina’s en letters (zeg maar het skelet), maar in je hoofd gebeurt het echt. Daar maak je het verhaal mee.”

“Alice snapt niets van het Wonderland waarin ze terechtkomt. Ze doet nochtans haar best. Ze probeert bijvoorbeeld te praten met de Hoedenmaker en de Hartenkoningin. Dat is niet eenvoudig, maar Alice wil alles begrijpen. Eigenlijk is Alice een wetenschapper. Wetenschappers laten zich niet afschrikken door een Hartenkoningin die koppen wil zien rollen. Wetenschappers willen onderzoeken, ze zúllen de dingen begrijpen.” “Boeken maken je nieuwsgierig. Door sommige boeken ga je vragen stellen. In andere boeken vind je antwoorden. Het ene boek brengt je bij het andere. Je zou kunnen zeggen dat deze Jeugdboekenmaand eindeloos doorgaat!